Skoči na glavno vsebino

Prireditev ob dnevu državnosti in koncu šolskega leta

V ponedeljek, 24. 6. 2024, smo na Osnovni šoli Dobravlje proslavili zadnji šolski dan in dan državnosti. Učenci od 5. do 8. razreda so sodelovali na prireditvi, kjer so nastopali v vlogah povezovalcev, pevcev in recitatorjev poezij slovenskih in tujih avtorjev. V izboru recitacij smo se spomnili obletnice rojstva pesnika slovenskega Krasa, Srečka Kosovela, rojenega leta 1904 v Sežani. Tako kot je pesnik prve polovice 20. stoletja v svoji poeziji čutil odgovornost zapisanih besed, so tudi današnje mlade generacije skozi recitacije ponovno poudarile vlogo umetnosti in kulture pri vzpostavljanju kolektivnega odnosa do vrednot, kot so spoštovanje vseh ljudi, sprejemanje različnosti in večkulturnosti, pozitiven odnos do lastne države in aktivno družbeno delovanje v skupno dobro. Kaj vse je učencem uspelo doseči v šolskem letu 2023/2024, so predstavili razredniki in razredničarke posameznih oddelkov. Nizanje priznanj, pohval ter nagrad učencev in učenk so razredniki zaključili z mislimi, ki jih je prevevalo čustvo navezanosti prav na vse učence in učenke. Cikel recitacij, zborovskega petja in odločnejši ritmi šolskega benda je sklenila ravnateljica, ga. Mirjam Kalin, ki je z obilico modrih misli učence in učenke pospremila v počitniške dni. »Hura.«

Mateja Curk

foto: Helena Ferjančič

Obisk razstav Vincenta Van Gogha in Sebastiaa Salgada v Trstu

V petek, 21. t.m. dopoldne smo se iz dobravske šole odpravili v Trst na ogled razstav Vincenta Van Gogha in Sebstiaa Salgada v Trstu. Na ogled razstav so bili povabljeni učenci zaradi likovnih, literarnih, umetniških in fotografskih dosevkov.

Večina si je ogledala razstavo Van Gogha, manjša skupina pa razstavo Salgada.

Vincent van Gogh je nizozemski slikar iz druge polovice devetnajstega stoletja. Velja za največjega nizozemskega slikarja po Rembrandtu, skupaj z Gauguinom in Cezannom pa spada med največje postimpresioniste.

V Muzeju Revoltella – Galerija moderne umetnosti v Trstu je razstavljenih petdeset del Vincenta Van Gogha. Razstava je bila predhodno postavljena v Rimu, kjer je v nekaj mesecih zabeležila rekorden več kot pol milijonski obisk.

Sebastiao Salgado (1944) je brazilski dokumentarni fotograf in fotoreporter. Za svoje fotografske projekte je potoval v več kot 120 držav. Nastale fotografije je objavil v številnih tiskovnih publikacijah in knjigah in jih razstavlja po vsem svetu. Tematika je naše okolje in stiske ljudi zaradi geopolitičnih socialnih ekoloških in vojnih sprememb. V Trstu je razstavljena čudovita serija črno-belih fotografij o Amazoniji, ki ima istoimenski naslov. Nastajala je med leti 2016 in 2019. Z objektivom je prodrl v zadnje nedotaknjene kotičke brazilskega pragozda – domovanja prvobitnih plemen brazilskega deževnega pragozda.

Obe razstavi sta enkratni in vredni ogleda.

Peter Valič

Športnica, športnik šole

V letošnjem šolskem letu so bili tako učenci kot učenke zelo izenačeni pri doseganju odličnih rezultatov in tudi sodelovanju na mnogih tekmovanjih. Zato pokal za športnika kot tudi športnico šole prejmejo kar tri dekleta in dva fanta:

  1. Vita Mamić
  2. Brina Štolfa
  3. Veronika Furlan
  4. David Babnik 
  5. Miha Valič

Vsa leta so zastopali našo šolo na mnogih tekmovanjih. Tekmovali so na ekipnem in posamičnem atletskem tekmovanju, šolskem ekipnem krosu, pomagali na različnih tekmovanjih v igrah z žogo.

Največje uspehe pa so fantje dosegli v košarki, dekleta pa pri nogometu. Letos so se fantje uvrstili na finalno tekmovanje v košarki 3: 3 in dosegli 6. mesto v državi. Dekleta pa so se v nogometu uvrstila v polfinale državnega tekmovanja in za las ostala brez finala.

Vsem čestitamo za dosežene uspehe, predvsem pa za športno obnašanje na vseh tekmovanjih in jim še naprej želimo uspešno športno pot.

Učbeniški sklad 2024-25

Šola izposoja učenkam in učencem veljavne učbenike iz šolskega učbeniškega sklada.

Izposoja učbenikov je za vse učence od 2. do 9. razreda brezplačna.

Učenci prvega triletja prejmejo brezplačne delovne zvezke v šoli.

Seznami učbenikov, delovnih zvezkov in potrebščin za šolsko leto 2024/2025

AKCIJA IZBERI SEBE

Ob letošnjem svetovnem dnevu tobaka, 31. 5. 2024, so  na Ministrstvu za zdravje pričeli z akcijo ozaveščanja za preprečevanje uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je namenjena mladim. S sloganom »Izberi sebe, ne kajenja«, mlade nagovarjajo, naj namesto kajenja IZBEREJO SEBE in jih spodbujajo k zdravemu življenjskemu slogu.

Akcija poteka v medijih in na socialnih omrežjih. Za njeno še večjo prepoznavnost in učinkovitost objavljamo  povezavo do videa avtorja Roberta Petana tudi na spletnih straneh šole.

Povezava:

Devetaki smo predali ključ osmemu razredu

V petek, 7. junija 2024 smo prvič po več letih priredili predajo ključa za osmošolce. Skupina devetošolcev jim je pripravila nekaj zabavnih iger, kjer so preizkusili svoje spretnosti, ter kviz v katerem smo dokazali svoje znanje o šoli.

Na samem začetku osmošolci niso pokazali pretiranega zanimanja za program, a se je po začetnih točkah stvar razživela, sploh v »polfinalu« pri vlečenju vrvi.

V igrah je najbolje kazalo 8.b, nato pa v kvizu niso imeli šans proti 8.c. Predajo ključa je tako zmagal 8.c, ki bo ključ slovesno sprejel na valeti.

Zlasti bi se zahvalili vsem aktivno udeleženim osmošolcem, ki so se v zastopanju svojih razredov potrudili in se ob nekaterih tečkah tudi zabavali. Tudi navijanje za oddelčno ekipe je bilo na začetku bolj mlačno, v finalu pa bučno in glasno.

Predaja ključa je lahko zelo zanimiv dogodek. Led je pribit. Lahko postane tradicionalen. Iz naših izkušenj lahko namignemo, da zadeve potekajo dobro po dobri pripravi. Srečno osmošolci!

Ekipa organizatork: Lea, Birna, Hana, Ela, Mihaela

Foto: Brina Štolfa in P. V.

Področno tekmovanje v nogometu za mlajše učenke

V petek, 7. 6. 2024, je bilo na naši šoli odigrano področno tekmovanje v nogometu za mlajše učenke. V celotni Goriški regiji sta se na tekmovanje prijavili samo dve šoli,  OŠ Draga Bajca in OŠ Dobravlje. Našo šolo so zastopale učenke petih, šestih in sedmih razredov.

Naši ekipi so pomagale starejše učenke (nogometašice), ki so osvojile naslov prvakinj državne lige U15.

Naše učenke so prikazale lepo in borbeno igro. OŠ Draga Bajca so premagale z rezultatom 4:1 in osvojile prvo mesto.

Čestitke za uspeh.

Dostopnost