Skoči na glavno vsebino

Dan slovenskega športa – obisk športnice

Slovenci smo športni narod. To ne potrjujejo le številni uspehi naših vrhunskih športnikov, temveč predvsem polna šolska igrišča, zapolnjene gorske koče ter polne športne dvorane in fitnes centri po celi državi. Redna telesna dejavnost je izjemnega pomena za zdravje, ki je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga. Tega se Slovenci dobro zavedamo. Šport je v naši naravi in to je prepoznala tudi država, ki je 18. junija 2020 razglasila 23. september za Dan slovenskega športa.

Na ta praznični dan nas je obiskala rokometašica Nena Černigoj.

Začetki ženskega rokometa na Ajdovskem segajo zelo daleč nazaj, v leto 1955. Naslednje leto ženski rokomet praznuje 70-letnico. Rokometni klub dobi uradno ime Mlinotest leta1973. Članski rokomet se je v letih od 1974 do 1976 igral v Dobravljah na zunanjem igrišču. Takrat je rokomet igrala tudi učiteljica Športa na OŠ Dobravlje, gospa Alenka Kovšca. Z izgradnjo novega Športnorekreacijskega centra Police leta 1976, se delovanje preseli v Ajdovščino, ko se tudi začne novejša zgodovina kluba.

Za rokometašicami ajdovskega Mlinotesta je leto 2024 najuspešnejše v bogati klubski zgodovini. Osvojile so naslov pokalnih prvakinj. Prav tako je to najbolj uspešno leto za slovensko rokometno reprezentanco, ki se je prvič uvrstila na Olimpijske igre.

Za reprezentanco je igrala tudi  Nena, uspešna športnica in študentka.

Nena je igralka ženskega rokometnega kluba Mlinotest. Bila je uspešna že v mlajših selekcijah. Na EVROPSKEM KADETSKEM PRVENSTVU je bila kapetanka slovenske reprezentance, istega leta je dosegla tudi svoj prvi gol za člansko reprezentanco.

Našim učencem je predstavila njeno športno pot in z njimi delila utrinke z olimpijskih iger v Parizu.

Neni še enkrat hvala za obisk naše šole.

Vabilo na spletno predavanje za starše

Spoštovani starši,

uporaba elektronskih cigaret (vejpi), ogrevanih tobačnih izdelkov, nikotinskih vrečk (beli snus) in brezdimnih tobačnih izdelkov (snus, fuge, tobak za žvečenje) v Sloveniji med mladostniki narašča. NIJZ s ciljem, da poda verodostojne informacije o teh izdelkih, organizira brezplačno online predavanje na to temoPredavanje bo potekalo v torek, 8. 10. 2024 ob 16 uri.

Predavala bo Helena Koprivnikar, zdravnica in specialistka javnega zdravja, zaposlena na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Govora bo o tem, kaj danes vemo o teh izdelkih, zakaj je njihova uporaba še posebej tvegana za otroke, mladostnike in mlade odrasle, kakšna je razširjenost uporabe v Sloveniji in kako te izdelke ureja slovenska zakonodaja. Po predstavitvi bo čas za vprašanja udeležencev.

Za udeležbo na predavanju se prijavite na povezavihttps://anketa.nijz.si/a/1df99566

Prijava je možna do vključno ponedeljka, 7. 10. do 12 ure oziroma zapolnitve prostih mest.

Prijavljeni boste povezavo do aplikacije ZOOM dobili na dan predavanja.

V kolikor se predavanj ne morete udeležiti, vas pa tema zanima, si lahko ogledate tudi posnetek enega od predhodnih predavanj na povezavi:https://www.youtube.com/watch?v=S05yxWo8H-U

Mojca Marinič, šolska svetovalna služba

Dogodek InCastra

Osmošolci so se v petek, 20. 9. 2024, v okviru tehničnega dne udeležili dogodka InCastra. Učenci so na dogodku spoznavali različna podjetja (Mlinotest, Incom, L-inox, Pipistrel, Ekstel, C-astral ….). Vsaka skupina si je ogledala tri. Spoznali so njihove dejavnosti ter izvedeli veliko zanimivosti. Na Mlinotestu so se učenci posladkali tudi s krofi, na Incomu pa s sladoledom. Dogajanje je potekalo tudi na letališču, kjer so se jim predstavili DARS, gasilci, reševalci, gorski reševalci … Učenci so se lahko preizkusili tudi v spretnostni vožnji s kolesom.

Dogodek Mladi in Castra

Devetošolci so se v torek, 17. 9. 2024, udeležili dogodka Mladi in Castra, ki ga je organizirala Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina. Namen dogodka je bil spoznavanje poklicev na izkustven način. Učenci so se udeležili različnih delavnic (strojništvo, zdravstvena nega, paletno pohištvo, arboristika, geodezija, novinarstvo, elektrotehnika …. ), ki so potekale na Območni obrtni zbornici Ajdovščina, v prostorih KS Ajdovščina, v Garaži, na LU Ajdovščina in na terenu. Prisluhnili so tudi pogovoru z Tomijem Šercem in Tjašo Jazbec iz podjetja Scherz d. o. o. Pogovor z njima so vodile učenke, ki so obiskale delavnico novinarstva. Svoje spretnosti so devetošolci preizkusili tudi  pri reševanju »escape room« ugank in odpiranju skrinjic.

Evropski teden mobilnosti

V ponedeljek, 16. 9., je bila v obeh petih razredih v Dobravljah izvedena delavnica, preko katere smo spoznavali mobilnost slepih in slabovidnih.

Obiskali sta nas gospe Irena in Lucija. Prva ima težave s slabovidnostjo, druga pa je slepa in je zato z njo prišel tudi pes vodnik. Tega nismo smeli božati ali ga ogovarjati, saj mora biti »v službi« zbran.

Spoznali smo, da si slepi pomagajo z belo palico ter številnimi drugimi pripomočki, ki jim olajšajo življenje. Barve prepoznajo preko posebne naprave, ki jo približajo barvi in zaslišijo ime te barve. Igrajo lahko tudi družabne igre. Šahovske figurice na primer spoznajo po obliki, barvo pa prepoznajo preko posebne oznake na črnih figuricah.

Slabovidni imajo posebne mobilne telefone, ki omogočajo veliko povečavo ikon. Za nakupe v trgovini pa potrebujejo pomočnika.

Predstavitev slepih in slabovidnih je bila poučna in zanimiva.

Filip Jejčič, 5. a

Predstavitev tradicionalnega karateja

V ponedeljek so učenci petih in šestih razredov spoznali nov šport in se preizkusili v novih gibalnih veščinah. V naši telovadnici je potekala predstavitev tradicionalnega karateja v organizaciji Karate kluba Sakura iz Črnič. Predstavitev je vodil g. Bojan Češčut, ki je učencem predstavil izvor, posebnosti in nekaj osnovnih gibov karateja.

Več utrinkov predstavitve si oglejte v galeriji.

Koncert mladih pevcev Primorske

Med 18. in 23. avgustom 2024 je pod vodstvom priznanih slovenskih zborovodij v Tolminu potekal že 6. Tabor mladih pevcev Primorske, ki sta se ga udeležili tudi dve pevki našega mladinskega zbora, to sta Meggy in Ana iz 9. razreda. Počitniški teden je bil prežet s petjem in napornimi vajami, ki pa so obrodile čudovite sadove.

Ob koncu tabora so v Tolminu izvedli prvega od treh zaključnih koncertov, v nedeljo, 15. 9., pa so razvajali mnogoštevilno poslušalstvo v Kanalu ob Soči. Zanimiv program, predvsem pa vrhunska izvedba sta občinstvo pustila odprtih ust. Ponosni smo, da sta bili tudi naši učenki del tega izjemnega projekta.

Njihov zadnji nastop bo gostila Slovenska filharmonija, in sicer 18. oktobra 2024. Lepo vabljeni.

Orientacijska liga 2024

Šesto tekmo Slovenske orientacijske lige 2024 je pripravil OK Komenda. Pod zasneženimi gorami je 194 udeležencev  nastopilo v 25 različnih kategorijah. Z naše šole so tekmovali Filip Jerkič, Mark Doles, Zarja Cigoj, Anže Jež, Žana Jež, Alja Tomažič, Anže Tomažič, Mija Marjanovič, Sofia Jerkič, Matic Kerševan, Matija Kerševan. Prav vsi so dobili vse kontrolne točke. Z zahtevno progo je najbolje opravil Matija Kerševan. 

Ta vikend pripravljamo orientacijski trening na ajdovskem Školu. Vabljeni predvsem začetniki.

Kaj smo brali poleti

Pred šolsko knjižnico so se ponovno napolnili panoji z listki idej in predlogov naslovov za

branje knjig.

Pri urah medpredmetne povezave slovenščine in šolske knjižnice ste učenci vseh oddelkov

matične šole pisali naslove prebranih knjig med počitnicami.

Berimo knjige, revije, časopise. Umirimo se in si dovolimo tihega branja v učilnicah,

šolski knjižnici, doma, v naravi. Naj bo branje tudi sprostitev.

Športni dan v 9. razredu – atletsko tekmovanje

V sredo, 11. 9. 2024,  smo z devetošolci izvedli atletsko tekmovanje. Učenke in učenci so se pomerili v različnih atletskih disciplinah: skok v višino, skok v daljino, met vorteksa, tek na 60m, tek na 300m in suvanju krogle. Tekmovanje je bilo zanimivo, saj so se naši učenci lahko preizkusili v različnih atletskih disciplinah. Na tekmovanju smo videli nekaj izenačenih bojev in bučnega navijanja, ki so prinesli dobre rezultate.

Najbolj uspešne bomo peljali na ekipno atletsko tekmovanje, ki bo konec septembra na atletskemu stadionu v Novi Gorici.

Pohvala devetošolcem za prikazano borbenost in pomoč pri izvedbi športnega dne.

Dostopnost