Skoči na glavno vsebino

V sredo 3. in petek 5. aprila so si vsi učenci Osnovne šole Dobravlje v sklopu projekta Dnevi filma za mlade ogledali izbrana filma. Projekt poteka pod okriljem Zveze kulturnih društev Ajdovščina  in občine Ajdovščina že od leta 2014 in omogoča vsem učencem osnovnih šol v občini Ajdovščina in Vipava, skupinam otrok iz vrtca ter dijakom Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina brezplačen ogled izbranega filma.

Učenci od 1. do 3. razreda so si ogledali animirani film Nina in ježeva skrivnost. Film ne skriva težav, s katerimi se soočajo starši otrok. Otroci se s pomočjo vsebin filma ali knjige laže spopadajo z realnostjo. Junakinja in njen prijatelj vlivata otrokom pogum, upanje ter zavedanje, da je naš smisel v življenju tudi pomagati drugim.

Za učence od  4. do 9. razreda je bil izbran norveški film Dancing Queen.

Že sam naslov namiguje, da je poglavitna tema ples ter pot do tega, da v tem postaneš res dober. Eden izmed junakov pove, da je za osvojitev naslova najboljšega plesalca potrebnih 10.000 ur vadbe. Na koncu se izkaže, da le to ni dovolj ter da štejeta tudi srčnost in iskrenost, ki prihajata neposredno od vsakega izmed nas.

Po ogledu filma so bile izmenično izvedene plesne delavnice in pogovor o filmu. Na Osnovni šoli Dobravlje sta v goste prišli vodja šole ADC Alice Stojko Saliu in učiteljica plesa nekdanja učenka Maruša Leban. Skupaj z našimi plesalkami sta izvedli štiri plesne delavnice, med katerimi so se vsi dobravski učenci naučili preproste hip hop koreografije. S pomočjo intervjujev, ki so jih pripravile in vodile dobravske plesalke, pa so učenci izvedeli, kako visoko raven modernega plesa dosegajo ajdovski plesalci v svetovnem merilu.

Z enkratnim projektom, ki je bil kot primer dobre prakse večkrat predstavljen na Kulturnem bazarju, šole in vrtec sledijo smernicam za izvajanje kulturno-umetnostne vzgoje. Slednja je kot eden izmed  pomembnih ciljev zapisana tudi v Zakonu o osnovni šoli. Filmska vzgoja ima pomembno vlogo pri izoblikovanju osebnosti mladostnika. S pomočjo izbranih filmov učitelji mlade v pogovorih po projekcijah spodbujajo, da razmišljajo o različnih aktualnih temah, ki so povezane z njihovim odraščanjem, medosebnimi odnosi in odnosi v družbi. Obenem jih osveščajo o moči avdio-vizualnih podob, ki danes preplavljajo njihov vsakdan in so pogosto zelo vprašljive kvalitete.

Tekst in foto: Mirjam Kalin

Dostopnost