12. cikel

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz je moderna oblika knjižnično-informacijskega opismenjevanja. Cilj je spoznavanje naravne in kulturne dediščine.

 

Letošnja tema je:

KRAS = KAMEN + VODA

 

Letos ga bomo reševali z učenci od 6. do 9. razreda. Delo bo potekalo v obliki medpredmetnih povezava knjižnično-informacijskih znanj, naravoslovja, biologije, gospodinjstva …

Več na spletni strani: www.megakviz.si

 

 

MEGA KVIZ 2016/17

11. cikel

NAŠE MALO VELIKO MORJE

Letos smo z reševanjem začeli  z učenci 6. in 7. razreda. Reševanje smo povezali s temo letošnje osrednje šolske prireditve, ki je imela naslov VODA – DAR, RADOST, ŽIVLJENJE. Voda – morje.

V avli šole si lahko ogledamo razstavo knjig na izbrano temo.

Več na spletni strani:

www.megakviz.si

MEGA KVIZ 2015/16

 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Začeli bomo z reševanjem KNJIŽNIČNO MUZEJSKEGA MEGA KVIZA 2015/2016

ŽELEZNA DOBA – ZLATA DOBA SLOVENIJE

Mega kviz bomo reševali z učenci od 6. do 9. razreda. Reševanje bo potekalo v medpredmetni povezavi knjižnično informacijskih znanj in zgodovine.

 

 

MEGA KVIZ 2014/15

Megakviz14-15

Glavna cilja kviza sta spoznavanje kulturne dediščine in spodbujanje sodobnih pismenosti. Letošnji cikel je bil posvečen obdobju starega Egipta.V Narodnem muzeju Slovenije (Metelkova) je postavljena odlična razstava z naslovom Mumija in krokodil: Slovenci odkrivamo dežele ob Nilu. Razstavo smo si v okviru kulturnega dne ogledali z učenci 6. razreda in tam rešili tudi en sklop vprašanj.MEGA kviz smo do aprila reševali z učenci 6. in 7. razreda.

.

MEGA KVIZ 2013/14

megakviz1314 Spoznavali smo čas, ko so bili RIMLJANI NA NAŠIH TLEH.

Kviz smo reševali pri urah medpremetnih povezav knjižnično informacijskih znanj in zgodovine.

 

MEGA KVIZ 2012/13

megakviz1213

 

Spoznavali bomo znamenite Slovenke.

Kviz bomo reševali pri urah medpredmetnih povezav knjižnično informacijskih znanj, slovenščine, tehnike, biologije ter zgodovine.

MEGA KVIZ 2011/12

megakviz11_12

V petih sklopih bomo spoznavali znamenite Slovence.

Kviz bomo reševali pri urah medpredmetnih povezav knjižnično informacijskih znanj, slovenščine, gospodinjstva, športne in likovne vzgoje ter zgodovine po naslednjem razporedu:

  • 6. razred: Terezija Kalinšek – redovnica, avtorica Slovenske kuharice
  • 8. razred: Leon Štukelj – telovadec, olimpionik
  • 9. razred: Franja Bojc Bidovec – slovenska partizanska zdravnica (november)

Ivan Grohar – slikar (december)

Dane Zajc – pesnik, dramatik

Zbirali bomo tudi žige oziroma podpise o obisku kulturnih ustanov, muzejev in galerij.

Udeležili se bomo zaključne prireditve v Lavričevi knjižnici.

MEGA KVIZ 2010/11
megakviz

Sodelovanje v reševanju SLOVENSKEGA KNJIŽNIČNO MUZEJSKEGA KVIZA. Vseh pet sklopov kviza bomo reševali z učenci 8. razreda. Z učenci drugih oddelkov pa sklope, ki so direktno vezani na učni načrt.. Žige kulturnih ustanov bomo zbirali na ekskurzijah in kulturnih dnevih. Reševanje poteka v sklopu K.I.Z. in medpredmetnih povezav (slovenščina, zgodovina, kemija, likovni pouk).

Prvi pomemben Slovenec, ki ga bomo spoznali je ŽIGA ZOIS.

Kviz o njem bomo reševali v 8. razredu in sicer pri urah medpredmetnih povezav zgodovine in knjižnično informacijskih znanj.

Kviz o Žigu Zoisu je dosegljiv tudi na spletni strani http://www.koz.si/megakviz/Data/sub0/zois.pdf

 

Kot drugo bomo spoznali pomembno Slovenko KRISTINO BRENKOVO. Pri urah medpredmetnih povezav slovenščine in knjižnično informacijskih znanj bomo o Brenkovi reševali kviz v 8.razredih. Predvidoma pa tudi v 6. in 7. razredu.

Kviz o Kristini Brenkovi najdemo na spletni strani http://www.koz.si/megakviz/Data/brenk_ok.pdf  

Spoznali smo še slikarko IVANO KOBILCO, Nobelovega nagrajenca FRIDERIKA PREGLA in domoljuba IVANA HRIBARJA.

 

Udeležimo se zaključne prireditve v naši splošni knjižnici, Lavričevi knjižnici.


MEGA KVIZ 2009/10

Letošnji KNJIŽNIČNO-MUZEJSKI MEGA KVIZ smo reševali v okviru medpredmetnih povezav knjižnično-informacijskih znanj, slovenščine, biologije, matematike in glasbe.

Z učenci 8. razreda smo v obeh oddelkih rešili pet sklopov o znanih Slovencih in Slovenkah.

Po vseh rešenih sklopih smo lahko rešili tudi Mega geslo.

Spoznali smo Jurija Vego, Frana Erjavca, Valentina Vodnika, Almo M. Karlin in Giuseppeja Tartinija. Z učenci 6. razreda smo rešili prvi sklop o Juriju Vegi, z učenci 7. razreda pa 5. sklop o Tartiniju.

Pridno smo pridobivali tudi žige muzejev in galerij. Učenci so zbrali vsaj dva, večina pa tri in celo pet žigov z obiski kulturnih ustanov. Vse rešitve bomo oddali v Lavričevo knjižnico, kjer bo zaključna prireditev in žrebanje rešitev.

Reševanje Kviza je posebna oblika izobraževanja, kjer so združeni različni predmeti in znanja ter tako spodbujajo sestavljanje parcialnih znanj v celoto. Take oblike izobraževanja pa bodo v prihodnosti vedno bolj zaželjene in potrebne.

MEGA KVIZ V PRETEKLIH LETIH